Elmeséltem vala neki, hogy az emberi test olyan, mint egy petricsésze. Az elfogyasztott táplálék belénk jut, a keményítőt még a mi kiválasztott anyagaink bontogatják kisrészt, illetve az epe a húsos-zsíros dolgokat, de onnantól az elfogyasztott élőlények rágáskor kicsorduló-, illetve keményítőből vagy proteinekből álló sejtfal előbb említett levek általi megbontásakor kiszabaduló sejtnedvek egy kis részét tudjuk közvetlenül felszívni bélfalon át, többségét a bennünk élő baktériumok és gombák teszik fogyaszthatóvá, fermentálás útján, majd az elkészült elegy megfelelő töménység és savasság (plusz egyéb paraméterek) szerinti részét felszippanthatjuk vérünkbe...
Minthogy jelenleg vagy a tejsavbacik, vagy a húsbontó szalmonellafélék(így csunyán összefoglalva ám nem tartok névsort), vagy az élesztőgombák valamelyike épp erős túlsúlyba került, mert pl vagy a másikat pusztítottam valahogy, vagy csak neki megfelelő ételeket ettem nagyrészt, ezért épp kiirtom a bagázs nagyrészét, majd új egyensúlyt állítok be, ami normális táplálkozásomnak megfelel, viszont ezidő alatt nem dolgoznak rendesen és a bélrendszer is nem felszív, hanem még egy rakás vizet bepumpál, hogy a már ártalmas túltengést kb kiöblítse. Ekkor jön a kiszáradás, mert ugye ezt a vizet a vérből, az pedíg egyéb szöveteimből veszi, valamint elgyengülés, mert bacik nem dolgoznak, tápanyagutánpótlás nincs, azaz olyat kell fogyasztani, ami lényegi alapcucc és jórészt felszívódik, ezáltal mintegy bélfalon át fiziológiás tápoldatot juttatok a vérembe. Na, erre jó a gyümilé és a zöldségek, minthogy a zöldség rostjai ugymond segítenek a szervezet bazinagy fermentációs csővezetékét kisikálni.
Itt említettem, hogy a főzést sem az íze miatt csináljuk alapból, hanem egyrészt a bennsőnkben nem kívánatos bacikat kinyírandó, sejtekben és köztük lévő enzimeket (vitaminok is) inaktiválandó illetve jobbára a sejtfalakat kipukkasztandó (főleg a gombák, rákok, rovarok elkészítésénél, bár ez utóbbit európai konyha nem igazán használja, a kitin sejtfalat nem bontjuk se enzimeinkkel, sem bacijainkkal),így esetleg már alapból a főzőlébe a tápanyagokat sókat savakat átmosandó, hogy a szervezetnek ne kelljen annyi energiát és időt a szétbontásra használnia, (ezért is nem feltétlen célszerű az olajban sütés) viszont ha erre rááll folyamatosan, úgy képtelenné válik az emésztőrendszer mint szerv-testrész rendes használatára és már a legkisebb eltérő bevitelre is a bélflóra jelentős összetételváltozásával reagál, aminek hatására a felszívott táplálékoldatunk összetétele is erősen eltér, a szervezet pedíg a hirtelen átálláshoz nem azonnal alkalmazkodván, megpróbálja védelmi reakcióként kimosni a belsőt, vagy pusztán az egyes összetevők hirtelen túladagolás-szerű hatását egy kb méregtelenítős zsírsejtben elraktározós pihenős fáradtságérzetes alvós ciklus keretében mérsékelni.
Tulajdonképp ez is felfogható egy kényszerű böjtnek, hiszen a szervezet sejtjeinek energiaforrása ilyenkor a tartalékokban van, de folyadékot, vitaminokat, sókat és savakat, azért pótolni kell, főleg, hogy a szervezet épp nagy mennyiségben használja ill löki kifelé a salakanyagokkal együtt.
Ma is tanultak valami újat... szerintem ezek itt nem tanulnak bioszt a suliban és ha igen, nem gondolkodnak el, hogy annak milyen összefüggései vannak a köznapi emberélettel, testműködéssel... max a méhek és virágok témán agyalnak... majd rákérdezek náluk, de kiváncsi vagyok...