Monogon

Monogon

petricsésze és fermentálás

2009. november 07. - monogon
Miután az angolokkal angol humoron vidámkodtunk (én ötpercenként kirohan) kérdezte az egyik, miért a diéta és gyümölcslé? Nem pont ilyenkor kéne rendesen enni? 

Elmeséltem vala neki, hogy az emberi test olyan, mint egy petricsésze. Az elfogyasztott táplálék belénk jut, a keményítőt még a mi kiválasztott anyagaink bontogatják kisrészt, illetve az epe a húsos-zsíros dolgokat, de onnantól az elfogyasztott élőlények rágáskor kicsorduló-, illetve keményítőből vagy proteinekből álló sejtfal előbb említett levek általi megbontásakor kiszabaduló sejtnedvek egy kis részét tudjuk közvetlenül felszívni bélfalon át, többségét a bennünk élő baktériumok és gombák teszik fogyaszthatóvá, fermentálás útján, majd az elkészült elegy megfelelő töménység és savasság (plusz egyéb paraméterek) szerinti részét felszippanthatjuk vérünkbe... 

Minthogy jelenleg vagy a tejsavbacik, vagy a húsbontó szalmonellafélék(így csunyán összefoglalva ám nem tartok névsort), vagy az élesztőgombák valamelyike épp erős túlsúlyba került, mert pl vagy a másikat pusztítottam valahogy, vagy csak neki megfelelő ételeket ettem nagyrészt, ezért épp kiirtom a bagázs nagyrészét, majd új egyensúlyt állítok be, ami normális táplálkozásomnak megfelel, viszont ezidő alatt nem dolgoznak rendesen és a bélrendszer is nem felszív, hanem még egy rakás vizet bepumpál, hogy a már ártalmas túltengést kb kiöblítse. Ekkor jön a kiszáradás, mert ugye ezt a vizet a vérből, az pedíg egyéb szöveteimből veszi, valamint elgyengülés, mert bacik nem dolgoznak, tápanyagutánpótlás nincs, azaz olyat kell fogyasztani, ami lényegi alapcucc és jórészt felszívódik, ezáltal mintegy bélfalon át fiziológiás tápoldatot juttatok a vérembe. Na, erre jó a gyümilé és a zöldségek, minthogy a zöldség rostjai ugymond segítenek a szervezet bazinagy fermentációs csővezetékét kisikálni. 

Itt említettem, hogy a főzést sem az íze miatt csináljuk alapból, hanem egyrészt a bennsőnkben nem kívánatos bacikat kinyírandó, sejtekben és köztük lévő enzimeket (vitaminok is) inaktiválandó illetve jobbára a sejtfalakat kipukkasztandó (főleg a gombák, rákok, rovarok elkészítésénél, bár ez utóbbit európai konyha nem igazán használja, a kitin sejtfalat nem bontjuk se enzimeinkkel, sem bacijainkkal),így esetleg már alapból a főzőlébe a tápanyagokat sókat savakat átmosandó, hogy a szervezetnek ne kelljen annyi energiát és időt a szétbontásra használnia, (ezért is nem feltétlen célszerű az olajban sütés) viszont ha erre rááll folyamatosan, úgy képtelenné válik az emésztőrendszer mint szerv-testrész rendes használatára és már a legkisebb eltérő bevitelre is a bélflóra jelentős összetételváltozásával reagál, aminek hatására a felszívott táplálékoldatunk összetétele is erősen eltér, a szervezet pedíg a hirtelen átálláshoz nem azonnal alkalmazkodván, megpróbálja védelmi reakcióként kimosni a belsőt, vagy pusztán az egyes összetevők hirtelen túladagolás-szerű hatását egy kb méregtelenítős zsírsejtben elraktározós pihenős fáradtságérzetes alvós ciklus keretében mérsékelni.

Tulajdonképp ez is felfogható egy kényszerű böjtnek, hiszen a szervezet sejtjeinek energiaforrása ilyenkor a tartalékokban van, de folyadékot, vitaminokat, sókat és savakat, azért pótolni kell, főleg, hogy a szervezet épp nagy mennyiségben használja ill löki kifelé a salakanyagokkal együtt.


Ma is tanultak valami újat... szerintem ezek itt nem tanulnak bioszt a suliban és ha igen, nem gondolkodnak el, hogy annak milyen összefüggései vannak a köznapi emberélettel, testműködéssel... max a méhek és virágok témán agyalnak... majd rákérdezek náluk, de kiváncsi vagyok...


A bejegyzés trackback címe:

https://monogon.blog.hu/api/trackback/id/tr737601398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

111226 2009.11.07. 13:56:22

Nagyszerűen összeszedted a tanultakat:) Egyszerűen szólva: Ha sűrű menésed van oda, ahová a király is gyalog jár, akkor tea, némi keksz, sós főtt krumpli. Jól tudták ezt nagyanyáink (is).

Monogon 2009.11.07. 14:04:27

A régiek bölcsessége felé részemről a miért és így a hogyan alapú megközelítéssel éltem, így végiggondolva a mindenféle kapcsolódó tanultakat, a fenti összkép (short version) alakult ki, így pedíg már tudom, hogy miből mennyit és miért. Könyvben ezt így soha, sehol nem olvastam, csak a résztudományokat és technológiákat tanulmányoztam (városi suliban csak alap matek és fizika és biosz, túléléshez és a témában gondolkodáshoz az édeskevés). Mostanra kb okés vagyok.

111226 2009.11.07. 20:37:21

Elfelejtettem írni a keserű csokit - ami nem is keserű annyira:) Attól, hogy jobban vagy, azért van annyi sütnivalód, hogy nem eszel nagy hirtelen mindenféle tocsogós koleszterin bombákat... Asszem engem az éjjel medvecsorda fog kergelészni álmomban. Már amennyit bírok aludni a héjában sütőben sült apró krumpli+nyers vöröshagyma+az a disznózsír, amiben oldalas sült... Ja, fehér kenyérke is hozzá, s csipet só falatonként. Csak az íze kedvéért, (nem is annyira) nagy duzzogva:) Holnap délelőtt pedig levegőszeletelésem van, 10:00-kor lendül a pálca a proszekturán.
süti beállítások módosítása