(bocsi előre is, én á-val írom a vegan-t)
Nem azt mondom, hogy alkalmanként nem fogyasztok el valakivel egy jó pörköltet és tunkolom a zamatos szaftot a ropogós kenyérhéjjal is, amíg üresen fehérlik a tányér porcelánöble, vagy hogy nem eszek egy porciót sem a parázs felett sült oldalasból egy BBQ partin tamarindos szósszal, vagy főzök kiváló halászlét akár magamnak akár társaságnak (nem halászból), ám tisztában vagyok azzal, hogy ezek a gasztronómiai élvezet mellett terhelést is jelentenek a szervezetre, mely egyébként kiválóan kompenzál, ha a hasonló terhelés nem rendszeres és azáltal túl sok...
Hogyan is került elő e téma minap:
Egészség-magazinos szakértő írta nem túl rég, hogy napi három 5-HTP kapszulát ajánl étkezések előtt félórával, a nap során elosztva... ezen picit rökönyödtem, mert a beszedése után kb egy órácskányival, illik bealudni, pusztán, mert ebből az anyagból a bélfal sejtjei többekközt melatonint is termelnek, ami "alváshormon". Ez kellemetlen lehet főleg monoton/rutin tevékenység közben, mint pld járművezetés, viszont kb négy órával később felébredni is szokás szinte teljesen kipihenten, elvileg ugye erre való, már ha az illető nem egy kanyarban aludt el épp (az szívás)... de hogy napi háromszor az ébrenléti szakasz alatt?!
Ugyanaz a magazin (minden táplálékkiegészítős bolt pénztáránál ajánlja az eladó), két hónappal később, másik szakértő írása, aki (nagybetűvel) Vega étkezésként ír a vegán táplálkozási módszerről... hát "perszehogy" nem a lantról elnevezett csillagkép egyik plazmagolyóbisa jut eszembe ami kb 25 fényévnyire van (és nem golyó, hanem ellipszoid, mint a forgó löttyök általában a kisgés terekben)... Egyik legfényesebb az égboltunkon, relative gyorsan közeledünk hozzá, ez a sarkcsillagunk is időnként, de csak a Föld forgástengelyének kilengése miatt... áááááneeeem :)
(nem vagyok csillagész, de ha már az univerzumban kempingezünk egy szilikátcsepp hüvös kérgén, akkor a szomszédainkról tudjunk legalább annyit, hogy nagyjából merre laknak és hogy néznek ki... a függvénytáblában ott figyel ez is.)
Azért olvasgattam vegán táplálkozásról, mert én is kacsintgatok a téma felé, persze részben bejön, de csak azon elemeit építem az életvitelembe, melyek szerintem tényleg alkalmasak, mert magazinokban általában a promotált hülyeséggel töltik ki a felületet, itt ott releváns infóval tüzdelve... pld én módszeresen kizárom a viszonylag magas oxálsav tartalmú növényeket (izületek hosszútávon) hiába írnak róluk csak rövidtávú jót, ha hosszú távon nem azok, sőt... nem a húsipar bojkottja a célom azzal sem, hogy az állati fehérje fogyasztást redukáltam arra a mennyiségre, amennyit valóban fel is használ a szervezetem, mert annyi azért mégis kell, de a többlet legalább ne képezzen bent felesleget s abból mérgeket amíg távozik. Noha ezt a fehérjét már nem legyilkolt állatok húscafataiból veszem el és talán ezzel még így is messze vagyok a vegán étrendtől, a távolság már nem osztható fényévekre. Persze a B és D vitaminokat emiatt boltból pótlom, de ez belefér. Olvastam a Gerson terápiáról is, amiben engem a kávé zavar. Nem a koffein miatt, mert azt akár energiaitalból is benyelheti az ember, a máj vértisztító működésének serkentésére állítólag jó, italként fogyasztva a teanövény alternatívát kedvelem inkább, vagy a mattcha-port, ám ami a kávéban zavar, hogy csak pörkölt formában szerezhetném be, hisz nyers zöld állapotában, kereskedés során mérgező bevonattal tárolják ami pörköléskor távozik, amely pörkölés miatt viszont éppen azokat a pörkanyagokat viszi a szervezetbe, melyeket pld a hús és kenyér sötétbarnára/feketére sütésekor keltünk (Maillard reakciók) és ön-egészségvédelmi céllal a táplálékból mellőzendőek, még ha finomak is, de legalább a rendszeres fogyasztásból kizárandóak.